EEN SUV IN ELK FORMAAT

SUV's zijn altijd synoniem geweest voor avontuur en vrijheid. Waarden die ook Jeep van oudsher hoog in het vaandel heeft staan. En omdat Jeep als geen ander weet dat elke Jeep-rijder zijn passie voor avontuur en vrijheid op zijn eigen manier beleeft, biedt het SUV's in elk formaat aan: van de twee grote oer-SUV's als de Grand Cherokee en Cherokee, tot de Compass en Renegade als de nieuwste loten van de familie. En niet te vergeten natuurlijk de iconische Wrangler.

WIJ HEBBEN DE ‘SUV’ UITGEVONDEN

De lettercombinatie SUV, die staat voor Sports Utility Vehicle, is sinds de jaren tachtig een ingeburgerde modelaanduiding. Maar de geschiedenis van dit autotype gaat in werkelijkheid veel verder terug. De term 'Sports Utility Vehicle' dook voor het eerst op in 1974 in de brochure van de eerste generatie Cherokee, het model waarmee Jeep zijn unieke positie in de autowereld eens te meer bevestigde. In de jaren daarna werden de als SUV aangeduidde Jeeps steeds populairder. Met hun hoge en brede bouw, vierwielaandrijving en interieurs die tegen een stootje konden, kenmerkten de SUV's van het eerste uur zich door hun grote terreinvaardigheid. Hun vermogen om zo'n beetje elk obstakel op hun pad te overwinnen, maakte ze op slag legendarisch. Ze boden een combinatie van kracht en vrijheidsbeleving waarmee ze de algemene opvatting van wat een SUV zou moeten zijn bepaalden. Zo werd de typebenaming SUV onlosmakelijk verbonden met het merk dat de term muntte. En het verlangen naar vrijheid en avontuur is tot op de dag vandaag de drijvende kracht achter het ontstaan van alle nieuwe Jeep-modellen, die elk op hun eigen manier beantwoorden aan de veranderende eisen van hun tijd.

DE GESCHIEDENIS VAN DE SUV

De goed gedocumenteerde geschiedenis van het merk Jeep gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen door Willys Overland in 1942 de eerste Jeeps werden gebouwd in opdracht van het Amerikaanse leger. Dit voertuig voor algemene doeleinden (‘General Purpose’ oftewel GP, uitgesproken als 'dzjie-pie') onderscheidde zich door de functionaliteit en robuustheid die later zouden uitgroeien tot Jeeps handelsmerk. In de loop der jaren heeft Jeep zijn eigen geschiedenis geschreven en herschreven. Daarbij is het altijd meer een pionier dan een trendsetter geweest, of het nu gaat om zijn unieke merknaam of het bedenken van de term SUV. Met revolutionaire modellen als de Jeep CJ (de eerste ’civiele Jeep’ uit 1945), de ’full-size Jeeps’ als de SJ Wagoneer, Cherokee en pick-ups die vanaf de jaren 1960 op de markt werden gebracht en de speciale Jeep die voor de Amerikaanse posterijen werd gebouwd, heeft Jeep door de jaren heen voortdurend voorop gelopen met het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe concepten. Halverwege de jaren 80 leidde dat tot de introductie van de Wrangler en een nieuwe generatie Cherokee, modellen die de aanzet gaven voor het ontwikkelen van cult-achtige SUV's voor een groeiende schare outdoor-liefhebbers.

SUV, COMPACTE SUV, 4x4: ANDERE NAMEN, HETZELFDE KARAKTER

Vaak worden de begrippen SUV, compacte SUV en 4x4 op één hoop geveegd, maar behalve de nodige overeenkomsten er zijn er ook belangrijke verschillen. Het verschil tussen een compacte SUV en een SUV heeft vooral te maken met het type en de constructie van het chassis en veel minder met de mogelijkheden die ze bieden. Een SUV is gebouwd op een breder en langer chassis dat een grotere bodemvrijheid biedt en heeft daardoor doorgaans een forse bouw. Een compacte SUV heeft daarentegen meestal een zelfdragende carrosserie zoals een personenauto en een wat verticaler ontwerp om ondanks de kleinere afmetingen toch een ruim interieur te creëren. De term 4x4 wordt gebruikt voor een voertuig met een systeem dat alle vier de wielen tegelijkertijd mechanisch aandrijft. Een SUV, een compacte SUV en een 4x4 bieden allemaal superieure offroad-capaciteiten in vergelijking met gewone auto's, terwijl hun verhoogde rijpositie het zicht verbetert, de veiligheid vergroot en het rijcomfort verhoogt. Deze en talloze andere kwaliteiten kenmerken de SUV's, compacte SUV's en vierwielaangedreven modellen van Jeep door de jaren heen.

HYBRIDE SUV: EEN NIEUW CONCEPT VOOR RIJPLEZIER

Op de Internationale autosalon van Genève heeft Jeep eerder dit jaar zijn allereerste plug-in hybride-SUV's geïntroduceerd. Dankzij de gecombineerde kracht van twee motoren, een verbrandings- en een elektromotor, bieden deze innovatieve modellen tal van voordelen voor de gebruiker en het milieu, zoals een laag brandstofverbruik, een drastische verlaging van de CO₂-uitstoot en de mogelijkheid om 100% elektrisch te rijden.
De Renegade en de Compass zijn de eerste twee Jeep-modellen die als hybride-SUV leverbaar zullen zijn. Hun inwendige verbrandingsmotor dient voor de aandrijving van beide voorwielen, terwijl een elektromotor de achterwielen aandrijft. De accu’s voor de elektromotor van het hybridesysteem kunnen via een kabel worden opgeladen, maar kunnen ook tijdens het rijden worden bijgeladen door de stroomgenerator van de verbrandingsmotor. En dankzij het direct beschikbare koppel van de elektromotor bieden beide nieuwe modellen ook een snellere motorrespons en nóg betere offroad-prestaties. Het blijven tenslotte Jeeps ...

hybrid range

EEN COMPACTE EN DYNAMISCHE SUV

De Renegade combineert het onverschrokken karakter dat elke Jeep van oudsher heeft met een hoge fun-factor. Met zijn vierwielaandrijving en de nieuwste technologie is deze compacte SUV klaar voor iedere uitdaging.

Renegade

EEN ALLESKUNNER MET STIJL

Met zijn compacte design, ruime interieur en 'can do'-mentaliteit belichaamt de Compass als geen ander de Jeep-spirit dat alles kan. Of dat nu in de stad is of ver daarbuiten.

Compass

DE ULTIEME SUV

Met zijn exclusieve interieurs, technische verfijning en ongeëvenaarde offroad-capaciteiten is de Grand Cherokee Jeeps absolute topmodel. In grootte, prestaties en stijl.

Grand Cherokee

AVONTUUR IN ZIJN PUURSTE VORM

Als er één Jeep is die met zijn ultieme 4x4-prestaties het gevoel van vrijheid en avontuur belichaamt dat alleen een Jeep kan bieden, is dat de Wrangler. Een uniek model dat zichzelf steeds weer weet te overtreffen en de wereld blijft inspireren.

Wrangler
image

ONTDEK HOE COMFORT EN AVONTUUR PRIMA SAMENGAAN

Wie op zoek is naar zijn ideale SUV, hoeft eigenlijk maar één ding te doen: kiezen voor het merk dat de Sports Utility Vehicle heeft uitgevonden en met Grand Cherokee de meest bekroonde SUV ter wereld in huis heeft. Ontdek de fantastische aanbiedingen voor de verschillende Jeep-modellen die u stuk voor stuk een gevoel van vrijheid bieden zoals u dat nog hebt ervaren!

offers